tag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post891506266089570161..comments2024-02-16T00:45:42.078-08:00Comments on Another Man's Tenderloin: Harar in analog photos, part 3.Gosiahttp://www.blogger.com/profile/08854750370019638198noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-59610447510695718302013-02-12T04:26:17.621-08:002013-02-12T04:26:17.621-08:00Mogę mieć pełny basior, ale zdjęcia etiopskiego je...Mogę mieć pełny basior, ale zdjęcia etiopskiego jedzenia zawsze powodują, że nagle robi się w nim miejsce ;)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/08854750370019638198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-20829330439572506742013-02-12T04:24:31.078-08:002013-02-12T04:24:31.078-08:00Sporo jest blogów, z których można czerpać przepis...Sporo jest blogów, z których można czerpać przepisy i inspiracje, zobacz choćby kilka w moich kulinarnych linkach. Moim ulubionym jest http://laktoowo.blogspot.com/ bo to takie zwykłe posiłki z łatwo dostępnych w Polsce produktów, ale dobrze zbilansowane. Zawsze jak mi się nie chce gotować i mam ochotę oszukiwać kanapkami, to myślę o tym blogu i robi mi się wstyd.<br /><br />Z książek polecam (kosztuje mniej niż funta!):<br />http://www.amazon.co.uk/The-Vegetarian-Epicure-Anna-Thomas/dp/0394717848/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1360671808&sr=8-2Gosiahttps://www.blogger.com/profile/08854750370019638198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-47582109126684993992013-02-12T01:52:07.618-08:002013-02-12T01:52:07.618-08:00Kozia minka na pierwszym zdjęciu bezcenna:).Ale zg...Kozia minka na pierwszym zdjęciu bezcenna:).Ale zgłodniałam teraz...zapomniałam, że właśnie tak się kończy czytanie ostatnich postów:)Mo.https://www.blogger.com/profile/11695352036013653214noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-1256301530755944552013-02-11T02:32:32.952-08:002013-02-11T02:32:32.952-08:00To jedzenie wygląda bardzo smakowicie! Sama jestem...To jedzenie wygląda bardzo smakowicie! Sama jestem w fazie niejedzenia mięsa(w ogóle nigdy nie byłam jego wielką "fanką") i mam nadzieję, że pozostanie tak już do końca. Czy może kiedyś na blogu znalazł się post o Twoim sposobie żywienia lub może jakieś ciekawe potrawy, które można odtworzyć w domu??<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08886286826185360168noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-35912139779236952572013-02-10T05:32:45.260-08:002013-02-10T05:32:45.260-08:00Ja nie jem mięsa od kilkunastu lat, więc nie jadła...Ja nie jem mięsa od kilkunastu lat, więc nie jadłam. Właściwie nie wiem dlaczego Lee nie jadł. <br /><br />Żaden ze mnie specjalista jeśli chodzi o mięso, ale te lepsze części (np. polędwica) nie są twarde (chyba że się je usmaży na trupa).<br /><br />Smak? W Polsce też się je surowe mięso - w postaci tartara. Ten sos, z którym gored gored jest podawane jest dość ostry i słony, więc załatwia sprawę przyprawienia mięsa.<br /><br />I wreszcie kwestie zdrowotne. Powiem tak, prędzej zjadłabym surowe mięso w Etiopii niż w Stanach albo Europie. Bydło w Etiopii jest hodowane tak, jak było setki i tysiące lat temu. Łazi gdzie chce pod okiem pasterza. Nie jest szpikowane hormonami wzrostu i antybiotykami (nie potrzebuje ich - nie mieszka w przepełnionym kojcu pełnym odchodów) i je trawę a nie mączkę z krowich trupów (jak to do niedawna było praktykowane w naszych częściach świata, heloł choroba wściekłych krów!). Mięso przywożone jest rano i sprzedawane tego samego dnia. Nie miałabym oporów! Gosiahttps://www.blogger.com/profile/08854750370019638198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-83659414873833209582013-02-10T03:24:10.787-08:002013-02-10T03:24:10.787-08:00ja za to nie wyobrażam sobie jak można ją przegryź...ja za to nie wyobrażam sobie jak można ją przegryźć? wydaje mi się, że surowa wołowina jest dosyć twarda. no i chyba nie smakuje rewelacyjnie? :DKarolina Ramoshttps://www.blogger.com/profile/16717747091365251787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-21390062614562340122013-02-10T03:22:27.640-08:002013-02-10T03:22:27.640-08:00ooo, dziękuję! na pewno spróbuję, ale chyba będę m...ooo, dziękuję! na pewno spróbuję, ale chyba będę musiała robić bez użycia berbere, bo jestem w polsce:) Karolina Ramoshttps://www.blogger.com/profile/16717747091365251787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-62442994053271204272013-02-10T01:03:49.948-08:002013-02-10T01:03:49.948-08:00Jedliście te kawałki surowej wołowiny? Powiem szcz...Jedliście te kawałki surowej wołowiny? Powiem szczerze, że miałabym chyba wątpliwości i to nie dlatego, że surowa ale bałabym się chyba ze względów zdrowotnych. motocyklistka.euhttps://www.blogger.com/profile/10981944559090933029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-74805906901429541722013-02-09T17:56:01.564-08:002013-02-09T17:56:01.564-08:00Wersja etiopska (bo ful jest też bardzo popularny ...Wersja etiopska (bo ful jest też bardzo popularny m.in. w Egipcie):<br /><br />Składniki: ugotowany bób (suszony, po uprzednim namoczeniu), oliwa, cebula, czosnek, szczypior, sól, berbere (najpopularniejsza etiopska przyprawa), sól.<br /><br />Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyć na sporej ilości oliwy, dodać berbere, smażyć chwilę, dodać ugotowany bób, podlać wodą, gotować razem, zmiksować na niegładką masę, dosolić.<br /><br />Dodatkami mogą być smażone jajka, cebula, fasola, soczewica, ostre zielone papryczki, awokado.<br /><br />Po powrocie z Etiopii Lee gotował w Polsce ful (przez pomyłkę z ciecierzycy) i podobno wyszedł mu niezły, niestety byłam już wtedy w Stanach. Będziemy musieli znowu spróbować!<br /><br />Jeśli jesteś nadal w Stanach (jesteś? nic nie wiem!), to nie powinnaś mieć większych problemów ze znalezieniem berbere. Jeśli nie, to tutaj jest przepis na wersję egipską: http://shahiya.com/english/recipes/traditional-ful-medames-276Gosiahttps://www.blogger.com/profile/08854750370019638198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3385509059053503369.post-36246990488628045562013-02-09T15:55:12.210-08:002013-02-09T15:55:12.210-08:00zdjęcie miski jedzenia i bagietek - wygląda strasz...zdjęcie miski jedzenia i bagietek - wygląda strasznie apetytycznie, wiesz może jak to przyrządzić? Karolina Ramoshttps://www.blogger.com/profile/16717747091365251787noreply@blogger.com